Aktualno

Kraševci med knjigami

 

V soboto, 25.11.2017 je v okviru Slovenskega knjižnega sejma v Cankarjevem domu potekala tudi predstavitev monografije avtorja Blaža Vehovarja Kraški ovčarji – sinovi burje.

 

 

V enournem pogovoru so v sproščenem vzdušju na vprašanja Maja Jug Hartman iz založbe Hart odgovarjali avtor Blaž Vehovar – predsednik KKOS in član vzrejne komisije za kraške ovčarje, Branka Krajnc Sluga s kraševko Kalo - vzrediteljica in predsednica vzrejne komisije, Miroslav Zidar – dolgoletni kinolog in poznavalec pasme ter član vzrejne komisije, Davorin Lisjak s kraševcev Primusom Miliruj – podpredsednik KKOS in vzreditelj ter Jože Kraševec s kraševcem Brutom – blagajnik KKOS.

 

Nad kraševci so bili najbolj navdušeni najmlajši, člani pa so morali odgovarjati tudi na številna vprašanja obiskovalcev sejma. Obiskal jih je tudi kmetijski minister mag. Dejan Židan, ki je podporo monografiji izrazil že ob izidu.

 

 

Hvala vsem članom, ki so se dogodka udeležili kot nastopajoči ali kot obiskovalci sejma in s tem dodali še en kamen v mozaiku predstavitve naše lepe pasme Slovencem.

 

Več fotografij tukaj

Predstavitev monografije “Kraški ovčarji – sinovi burje” avtorja Blaža Vehovarja

 

 

 

V četrtek, 26.10. 2017 je akademski slikar Blaž Vehovar, velik ljubitelj in poznavalec pasme in predsednik Kluba kraških ovčarjev Slovenije, predstavil svojo slovensko – angleško umetniško monografijo “Kraški ovčarji – sinovi burje, Karst Shepherds – sons of the wind”. Predstavitev je potekala v zlati dvorani Narodne galerije v Ljubljani.

 

Predstavitev je bila velik uspeh, saj je blizu sto obiskovalcev zapolnilo dvorano, nekaj deset pa jih je celo ostalo pred vrati. Na prireditvi so bili med drugimi prisotni tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Tadej Bajd, gledališki in filmski igralec Pavle Ravnohrib, nekdanji tv voditelj, novinar in dopisnik Tone Hočevar, predsednik Kinološke zveze Slovenije Egon Dolenc, ter mnogi ugledni kinologi, kot so Miroslav Zidar, Željka Fon Zidar, Jelka Simčič, Janez Plestenjak, Branka Sluga in drugi.

 

Knjiga je izšla pri Založbi Hart, direktorica založbe Maja Jug Hartman pa je tudi povezovala program. Ta se je začel s čudovitim, minuto in pol dolgim predstavitvenim filmom o kraškem ovčarju avtorja Vastna Valiča. Sledilo je branje odlomkov iz knjige v interpretaciji eminentnega igralca Pavleta Ravnohriba. Prebral je tudi pesem kraškega pesnika Cirila Zlobca, ki jo je napisal knjigi na pot; v knjigi pa najdemo tudi njegovo misel o monografiji ter nekatere njegove pesmi.

 

Sledil je nagovor predsednika KZS Egona Dolenca, saj izdajo knjige podpira tudi Kinološka zveza Slovenije.

Podporo pri izdaji je izrazil tudi minister mag. Dejan Židan, ki je v knjigi napisal tudi predgovor. Povedal je, da gre za izdajo izjemnega pomena za slovensko državo in tudi v mednarodnem prostoru. Na koncu je omenil, da se je odločil da bo knjiga služila kot protokolarno darilo in s tem v najboljši meri služila svojemu poslanstvu - promociji naše pasme tudi v tujini. Kot cilj pa si je minister zadal tudi, da bodo nekoč Slovenjio v tujini povezovali tako s kranjsko čebelo in lipicancem, kot tudi s kraškim ovčarjem!

 

V založbi so knjigo pospremili z naslednjimi besdami :

Kot napoveduje naslov, je rdeča nit naš kraški pes, ki je postavljen v domače, izvorno kraško okolje, saj je večina fotografij posnetih na Krasu. V knjigi so prek kraškega ovčarja predstavljene značilnosti Krasa s tipično in enkratno krajino, prepredeno s kamnitimi škarpami in jeseni kontrastno rdeče obarvanim rujem ter poleg kraškega ovčarja še svetovno znanega Lipicanca in istrsko pramenko - ovco, ki jo je naš pes skozi stoletja čuval na pašnikih Javornikov, Nanosa, Vremščice in drugod.

 

Besedilo je pripovedno, z zanimivimi primeri ter poudarkom na številnih fotografijah ter umetniških delih, ki prikazujejo lepoto Krasa in sobivanje kraškega ovčarja v tej edinstveni pokrajini. Čudovit portret, namenjen ne le strokovnjakom s področja kinologije, temveč tudi ljubiteljem kraških ovčarjev ter tistim, ki bi želeli to edino slovensko pasmo podrobneje spoznati.”

 

 

Na koncu protokolarnega dela je sledila še predstavitev avtorja Blaža Vehovarja ter pogovor z njim. Avtor je povdaril pomen prve obsežne monografske izdaje knjige za našo pasmo, izpostavil pa je tudi krhkost pasme kljub trenutnim odličnim trendom. Kraški ovčar mora imeti v slovenski kinologiji posebno, priviligirano mesto!

 

V spodnji etaži Narodne galerije je sledil neuradni del, kjer smo nazdravili s penino, avtor pa je odgovarjal na vprašanja, podpisoval knjige in seveda, prejel marsikatero čestitko. Sam zaključek pa se je odvil v prostorih avtorjevega studia VISIONart s kraškim pršutom in kraškim teranom v nasmejanem in sproščenem vzdušju.

 

Več fotografij z dogodka si lahko ogledate na tej povezavi.

 

Na tej povezavi si lahko ogledate video o predstavitvi monografije, ki ga je ustvaril Davorin lLisjak.

 

Knjigo lahko naročite pri Založbi Hart.

 

Člani o monografiji

 

“Kar nekaj let smo v Klubu spremljali projekt nastajanja knjige. Na povabila za fotografiranje z našimi kraševci na različnih koncih Krasa smo se vedno z veseljem odzvali. Uživali smo v lepotah Krasa, v družbi drug drugega in naših pasjih lepotcev.

In zdaj je pred nami, vsa lepa in nova, monografija o kraševcih in Krasu. In oboje bo ponesla tudi v svet, kar ni majhna naloga.

Za marsikoga od nas pa zelo osebna, ker nas z njenih strani gledajo oči naših psov. Tako bodo brezčasno ostali z nami. Za vedno.

Hvala Blaž.”

Blanka Dolinar

 

“Pravzaprav ne gre zgolj za knjigo, gre resnično za pravo mojstrovino, ki opozarja na našega kraškega ovčarja vse tiste, ki ga ne poznajo in dela ponosne vse tiste, ki smo lastniki tega prečudovitega psa.

Resnično menim, da vsak ki knjigo prebere ne more ostati ravnodušen.”

 Saša Kregar

 

“Za tak čudoviti večer, z predstavitvijo zelo lepega dela smo lahko avtorju in vsem sodelujočim hvaležni. ob vsem tem se lahko samo zamislimo, kako premalo se potrudimo, kakšne zamisli lahko izluščimo, koliko motivacije smo ta večer dobili, .... Skupaj – člani KKOS-a lahko dosti bolj in obširneje predstavljamo ta naš ponos tudi izven slovenskih okvirjev, saj le tako bomo lahko ponosni na naše uspehe.”

 Damijana Lisjak 


“Ko bom še starejša in betežna in ko ne bom mogla več skrbeti zase, kaj šele za moje pse, bom v roko vzela knjigo, jo prelistala in se spomnila vseh tisočih lepih trenutkov z mojimi kraševkami.

Res hvala Blaž!”

 Branka Sluga

 

“Čuj Ti Blaž - se ži sploh zavedaš, kaj si naredo !!!!!

Vejš, tudi jaz sn diplomiro - samo vejš, morem Ti priznati, da kaj takega, pa rejs nebi skup spravo.

Hvala bogi, da se je našo edn, ki je stopo na našo stran in nas postavo taj, ko tudi spadamo – saj vejš - mi si sami tega ne bi mogli - smo tako rekoč - ko pravijo "zvezani"....

Ej, hvala Ti, za lejpa druženja, pa saj sploh ne vejm, ali smo se družili mi ali naši lastniki - pa saj itak ni važno, važno je, da smo se meli lepo in Ti si nam tota druženja zdaj še pozlato s "toto knigo". Pa Ti si ja nor, vau - nimam besed.

Hvala Ti v imenu vseh "nas kraševcev" in lastnikov... “

Ito Srednjedravski - KAN, Valerija in Ivan Kisevic

 

 

"Dvomim, da se lahko naša zvestoba, vdanost, predanost primerja z njihovo. Kaj pa srčnost? Socialni čut? Pogum in suverenost? Se lahko? To, in še več, so naši ''kraški'', zato iskrene čestitke in zahvala ob tvojem velikem doprinosu k njihovemu ovekovečenju. Zaslužijo to in še mnogo več.

Ne odpovejmo se jim nikoli, … oni se nam zagotovo ne bodo in Blaž, verjemi, hvaležni so ti in smo ti, zelo."

 

Janja Zimšek

 

"Hvala Blaž za krasno umetniško delo, ki si ga ustvaril in sooblikoval z lastniki in vzreditelji kraških ovčarjev, ga ponudil našemu narodu in zapustil našim zanamcem. Vesel sem, da sem lahko sodeloval pri pripravi slikovnega gradiva z mojima psičkama, našimi mladiči in psi iz naše vzreje. 

Lepo je, da tako tvorno sodelujemo, delimo mnogo pozitivnih zamisli, predlogov in idej. Vzpodbudil si me, da vztrajam pri vzreji in promociji pasme. Vedno si pripravljen sodelovat in soustvarjat zgodbe, ki nas povezujejo.

Ob izidu monografije je bil zame lep, prijeten in s čustvi prežet dan, bil je eden lepših, ki se mi dogodijo, če odmislim družino, oroke in vnuke."

Psarna SREDNJEDRAVSKA

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Diplomsko delo na temo analize osebnosti kraških ovčarjev - vabilo k sodelovanju

Prejeli smo prošnjo študentke zootehnike Line Recer, ki pripravlja diplomsko delo na temo Ocenjevanje osebnosti psov pasme kraški ovčar. Na nas se obrača, ker bi v okviru raziskave želela sodelovati s skrbniki in njihovimi psi.


Vse, ki vas to zanima in bi želeli svojega krašota vključiti v raziskavo, vljudno vabimo k sodelovanju.

 

 

PROŠNJA IN VABILO K SODELOVANJU

Pozdravljeni!

 

Sem študentka univerzitetnega programa Zootehnike na Biotehniški fakulteti in pripravljam diplomsko delo na temo Ocenjevanje osebnosti psov pasme kraški ovčar. Na vas se obračam, ker bi v okviru raziskave želela kar se da uspešno sodelovati s skrbniki in njihovimi psi, ter z vašo pomočjo priti do uporabnih in verodostojnih zaključkov.

 

Poznavanje osebnosti različnih pasem je pomembno področje, ki se v zadnjih letih hitro razvija. Omogoča nam lažje razumevanje psa, njegovih dejanj in reakcij. S tem lahko preprečimo marsikateri problem, vzpostavimo boljše sobivanje s psom, uspešnejše šolanje in dobro pasjo socializacijo.

 

Te tematike sem se lotila, ker je v Sloveniji na področju osebnosti psov še zelo malo raziskanega. Poleg tega je kraški ovčar edina slovenska avtohtona pasma psov, zato se mi zdi pravilno, da je pasma preučena v Sloveniji. Test, ki ga bom uporabila, je v svetu pogosto uporabljen in splošno priznan, pri nas pa se bo izvedel prvič. Poskus sva v celoti zastavili z Uršo Blenkuš, ki bo meritve vzporedno opravila na psih pasme tibetanski terier. Celotna raziskava bo potekala pod mentorstvom doc. dr. Manje Zupan.

 

Osebnost bi ocenjevala na podlagi testa, ki ga je zasnoval Kenth Svartberg, doktor etologije na stockholmski univerzi. Test poteka na prostem in je sestavljen iz desetih delov, to so naprimer različni načini igre, lovljenja in odziva na nenadne dražljaje. Pri poskusu psi niso izpostavljeni nobeni nalogi, ki bi kakorkoli negativno vplivala nanje. Vse naloge opravljata vodnik in pes skupaj.

 

Na podlagi odzivov psov bomo ugotovili skupne značilnosti vseh predstavnikov pasme vključenih v raziskavo. Zaradi akademske narave raziskave moram imeti kar se da reprezentativen vzorec, kar pomeni, da moram analizirati čim večje število psov. V raziskavo bi vključila pse starejše od 1 leta.

 

Vljudno vas vabim k sodelovanju pri raziskavi, da skupaj naredimo korak naprej in še bolje preučimo naše kosmatince. Če morda poznate koga, ki bi želel sodelovati v raziskavi, vas lepo prosim, da mu sporočilo posredujete. Vabljeni ste prav vsi, ki ste pripravljeni pomagati in prispevati k akademskemu razvoju na področju etologije psov v Sloveniji. Test se bo izvajal po vnaprej dogovorjenih terminih v mesecu novembru 2017 na lokaciji Oddelka za zootehniko Biotehniške fakultete na Rodici pri Domžalah.

 

Vse, ki lahko pomagate pri raziskavi, vljudno naprošam, da pustite kontaktne podatke na povezavi.

 

Za vse informacije sem vam z veseljem na voljo na elektronskem naslovu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali na telefonski številki gsm: 031 478 304.

 

Hvala za sodelovanje in podporo!

 

Lep pozdrav,

 

 

Lina Recer

študentka Zootehnike

Biotehniška fakulteta

Univerza v Ljubljani