Aktualno

Diplomsko delo na temo analize osebnosti kraških ovčarjev - vabilo k sodelovanju

Prejeli smo prošnjo študentke zootehnike Line Recer, ki pripravlja diplomsko delo na temo Ocenjevanje osebnosti psov pasme kraški ovčar. Na nas se obrača, ker bi v okviru raziskave želela sodelovati s skrbniki in njihovimi psi.


Vse, ki vas to zanima in bi želeli svojega krašota vključiti v raziskavo, vljudno vabimo k sodelovanju.

 

 

PROŠNJA IN VABILO K SODELOVANJU

Pozdravljeni!

 

Sem študentka univerzitetnega programa Zootehnike na Biotehniški fakulteti in pripravljam diplomsko delo na temo Ocenjevanje osebnosti psov pasme kraški ovčar. Na vas se obračam, ker bi v okviru raziskave želela kar se da uspešno sodelovati s skrbniki in njihovimi psi, ter z vašo pomočjo priti do uporabnih in verodostojnih zaključkov.

 

Poznavanje osebnosti različnih pasem je pomembno področje, ki se v zadnjih letih hitro razvija. Omogoča nam lažje razumevanje psa, njegovih dejanj in reakcij. S tem lahko preprečimo marsikateri problem, vzpostavimo boljše sobivanje s psom, uspešnejše šolanje in dobro pasjo socializacijo.

 

Te tematike sem se lotila, ker je v Sloveniji na področju osebnosti psov še zelo malo raziskanega. Poleg tega je kraški ovčar edina slovenska avtohtona pasma psov, zato se mi zdi pravilno, da je pasma preučena v Sloveniji. Test, ki ga bom uporabila, je v svetu pogosto uporabljen in splošno priznan, pri nas pa se bo izvedel prvič. Poskus sva v celoti zastavili z Uršo Blenkuš, ki bo meritve vzporedno opravila na psih pasme tibetanski terier. Celotna raziskava bo potekala pod mentorstvom doc. dr. Manje Zupan.

 

Osebnost bi ocenjevala na podlagi testa, ki ga je zasnoval Kenth Svartberg, doktor etologije na stockholmski univerzi. Test poteka na prostem in je sestavljen iz desetih delov, to so naprimer različni načini igre, lovljenja in odziva na nenadne dražljaje. Pri poskusu psi niso izpostavljeni nobeni nalogi, ki bi kakorkoli negativno vplivala nanje. Vse naloge opravljata vodnik in pes skupaj.

 

Na podlagi odzivov psov bomo ugotovili skupne značilnosti vseh predstavnikov pasme vključenih v raziskavo. Zaradi akademske narave raziskave moram imeti kar se da reprezentativen vzorec, kar pomeni, da moram analizirati čim večje število psov. V raziskavo bi vključila pse starejše od 1 leta.

 

Vljudno vas vabim k sodelovanju pri raziskavi, da skupaj naredimo korak naprej in še bolje preučimo naše kosmatince. Če morda poznate koga, ki bi želel sodelovati v raziskavi, vas lepo prosim, da mu sporočilo posredujete. Vabljeni ste prav vsi, ki ste pripravljeni pomagati in prispevati k akademskemu razvoju na področju etologije psov v Sloveniji. Test se bo izvajal po vnaprej dogovorjenih terminih v mesecu novembru 2017 na lokaciji Oddelka za zootehniko Biotehniške fakultete na Rodici pri Domžalah.

 

Vse, ki lahko pomagate pri raziskavi, vljudno naprošam, da pustite kontaktne podatke na povezavi.

 

Za vse informacije sem vam z veseljem na voljo na elektronskem naslovu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali na telefonski številki gsm: 031 478 304.

 

Hvala za sodelovanje in podporo!

 

Lep pozdrav,

 

 

Lina Recer

študentka Zootehnike

Biotehniška fakulteta

Univerza v Ljubljani

 

Predstavitev knjige "Kraški ovčarji-sinovi burje", Narodna galerija, Ljubljana, 26.10.2017 ob 18uri

 

 

 

Ob izidu dvojezične umetniške monografije 

 

KRAŠKI OVČARJI – SINOVI BURJE / KARST SHEPHERDS – SONS OF THE WIND 

 

akademskega slikarja Blaža Vehovarja, ki je izšla pri Založbi Hart, 

vas vabimo na predstavitev:

 

v četrtek, 26. oktobra 2017, 

ob 18. uri v Narodni galeriji v Ljubljani.

 

Predgovor za knjigo o edini slovenski mednarodno priznani avtohtoni pasmi kraški ovčar je napisal minister mag. Dejan Židan, ki se nam bo tudi pridružil na prireditvi. 

Izid monografije je svojimi mislimi pospremil tudi naš pesnik s Krasa Ciril Zlobec.

 

Monografija poleg številnih fotografij vsebuje tudi umetniška dela, ki prikazujejo lepoto Krasa in sobivanje kraških ovčarjev v tej edinstveni pokrajini.  Čudovit portret, namenjen ne le strokovnjakom s področja kinologije, temveč tudi ljubiteljem kraških ovčarjev ter tistim, ki bi želeli edino slovensko avtohtono pasmo podrobneje spoznati.

---

Prireditev bo v Zlati dvorani Narodne galerije, vhod s Cankarjeve 20. Parkiranje je mogoče v garažni hiši na Kongresnem trgu ali v parkirni hiši na Šubičevi. 

  

Vljudno vabljeni!

Save

Save

Izid knjige KRAŠKI OVČARJI – sinovi burje

 

Blaž Vehovar: KRAŠKI OVČARJI – sinovi burje, KARST SHEPHERDS – the sons of wind

 

 

Slovensko-angleška monografija

Format: 240 x 310 mm, štiribarvni tisk

Trda vezava s ščitnim ovitkom

Obseg: ca 200 strani

 

 

Cena v prednaročilu: 40 €

(pri naročilu in plačilu do 20.9.2017)

 

Izid oktober 2017

 

 

Pri Založbi Hart bo v mesecu oktobru izšla dvojezična barvna umetniška monografija o edini slovenski mednarodno priznani pasmi kraški ovčar z naslovom Kraški ovčarji – sinovi burje, avtorja akad. slikarja Blaža Vehovarja.

 

Ker gre za izdajo izjemnega pomena za slovensko državo in tudi v mednarodnem prostoru, je podporo pri izdaji izrazil tudi minister mag. Dejan Židan, ki je napisal predgovor knjigi na pot. Prav tako izdajo knjige podpira Kinološka zveza Slovenije. Misel o knjigi Kraški ovčarji – sinovi burje je napisal tudi kraški pesnik Ciril Zlobec. Nekatere njegove pesmi o krasu so objavljene v knjigi. Med pokrovitelji knjige je tudi Narodna galerija Slovenije.

 

Kot napoveduje naslov, je rdeča nit naš kraški pes, ki je postavljen v domače, izvorno kraško okolje, saj je večina fotografij posnetih na Krasu. V knjigi so prek kraškega ovčarja predstavljene značilnosti Krasa s tipično in enkratno krajino, prepredeno s kamnitimi škarpami in jeseni kontrastno rdeče obarvanim rujem ter poleg kraškega ovčarja še svetovno znanega Lipicanca in istrsko pramenko - ovco, ki jo je naš pes skozi stoletja čuval na pašnikih Javornikov, Nanosa, Vremščice in drugod.

 

Prvi pisni viri o kraških ovčarjih kot pastirskih psih segajo v leto 1558, ko je upravitelj kobilarne Lipica Franc Jurko zapisal, da so za varnost plemenskih kobil poskrbeli z nakupom močnih in ostrih psov s Krasa. Ali kot je leta 1689 zapisal Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske: »Izmed psov, kakor jih imenuje Kranjec – pes, Kranjska tudi nima najslabših. Zlasti ob rečici Pivki goje velike in močne pse, ki utegnejo volku čvrsto  pretresti kožuh. Zato jih pastirji vedno vodijo s seboj.«

 

Besedilo je pripovedno, z zanimivimi primeri ter poudarkom na številnih fotografijah ter umetniških delih, ki prikazujejo lepoto Krasa in sobivanje kraškega ovčarja v tej edinstveni pokrajini. Čudovit portret, namenjen ne le strokovnjakom s področja kinologije, temveč tudi ljubiteljem kraških ovčarjev ter tistim, ki bi želeli to edino slovensko pasmo podrobneje spoznati. Knjiga bo prevedena v angleški jezik in tako razumljiva zanimiva tudi za tuje obiskovalce naše dežele.

 

 

Naročilnico najdete na tej povezavi.