Aktualno

Izid knjige KRAŠKI OVČARJI – sinovi burje

 

Blaž Vehovar: KRAŠKI OVČARJI – sinovi burje, KARST SHEPHERDS – the sons of wind

 

 

Slovensko-angleška monografija

Format: 240 x 310 mm, štiribarvni tisk

Trda vezava s ščitnim ovitkom

Obseg: ca 200 strani

 

 

Cena v prednaročilu: 40 €

(pri naročilu in plačilu do 20.9.2017)

 

Izid oktober 2017

 

 

Pri Založbi Hart bo v mesecu oktobru izšla dvojezična barvna umetniška monografija o edini slovenski mednarodno priznani pasmi kraški ovčar z naslovom Kraški ovčarji – sinovi burje, avtorja akad. slikarja Blaža Vehovarja.

 

Ker gre za izdajo izjemnega pomena za slovensko državo in tudi v mednarodnem prostoru, je podporo pri izdaji izrazil tudi minister mag. Dejan Židan, ki je napisal predgovor knjigi na pot. Prav tako izdajo knjige podpira Kinološka zveza Slovenije. Misel o knjigi Kraški ovčarji – sinovi burje je napisal tudi kraški pesnik Ciril Zlobec. Nekatere njegove pesmi o krasu so objavljene v knjigi. Med pokrovitelji knjige je tudi Narodna galerija Slovenije.

 

Kot napoveduje naslov, je rdeča nit naš kraški pes, ki je postavljen v domače, izvorno kraško okolje, saj je večina fotografij posnetih na Krasu. V knjigi so prek kraškega ovčarja predstavljene značilnosti Krasa s tipično in enkratno krajino, prepredeno s kamnitimi škarpami in jeseni kontrastno rdeče obarvanim rujem ter poleg kraškega ovčarja še svetovno znanega Lipicanca in istrsko pramenko - ovco, ki jo je naš pes skozi stoletja čuval na pašnikih Javornikov, Nanosa, Vremščice in drugod.

 

Prvi pisni viri o kraških ovčarjih kot pastirskih psih segajo v leto 1558, ko je upravitelj kobilarne Lipica Franc Jurko zapisal, da so za varnost plemenskih kobil poskrbeli z nakupom močnih in ostrih psov s Krasa. Ali kot je leta 1689 zapisal Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske: »Izmed psov, kakor jih imenuje Kranjec – pes, Kranjska tudi nima najslabših. Zlasti ob rečici Pivki goje velike in močne pse, ki utegnejo volku čvrsto  pretresti kožuh. Zato jih pastirji vedno vodijo s seboj.«

 

Besedilo je pripovedno, z zanimivimi primeri ter poudarkom na številnih fotografijah ter umetniških delih, ki prikazujejo lepoto Krasa in sobivanje kraškega ovčarja v tej edinstveni pokrajini. Čudovit portret, namenjen ne le strokovnjakom s področja kinologije, temveč tudi ljubiteljem kraških ovčarjev ter tistim, ki bi želeli to edino slovensko pasmo podrobneje spoznati. Knjiga bo prevedena v angleški jezik in tako razumljiva zanimiva tudi za tuje obiskovalce naše dežele.

 

 

Naročilnico najdete na tej povezavi.

Save