Članki

NIL IN NESI PRI UČENCIH V OSNOVNI ŠOLI PODGORJE PRI SLOVENJ GRADCU

 Avtor: Ivica in Viktor Kren

 

Tudi letos nas je učiteljica 2. razreda g. Nina Krištofelc povabila, da v šolo pripeljeva naša kužka in ju predstaviva učencem. V razredu je bila popolna tišina, ko sva potrkala na vrata. Ko sva vstopila, je v razredu završalo. Učiteljica naju je učencem predstavila, midva pa sva jim povedala nekaj o kužkih. Predstavila sva jim kraške ovčarje, ki so edina slovenska avtohtona pasma, njihov videz in značaj. Pogovorili smo se o negi in skrbi za živali, o njihovi prehrani in o čistoči. Poudarila sva pomen vrečk za iztrebke, o skrbi za njihova bivališča, o dnevnih sprehodih, pripomočkih za nego itd. Odgovorila sva tudi na vsa vprašanja, ki so jih imeli učenci.

 

Največje veselje je bilo, ko sta Nesi in Nil šla med otroke, da so ju lahko božali in uživali z njima. Tudi tistim učencem, ki so se bali, sta se prikupila in ni bilo otroka, ki se ne bi želel stisniti k njima in ju božati. Ko sva se poslovila, so jima pomahali v slovo, si umili roke in šli k malici.

 

Osnovna šola Podgorje je podeželjska šola, pa sva vendar ugotovila, da otroci premalo poznajo pse in sobivanje z njimi, se pa odnos do njih spreminja, saj pes postaja človekov prijatelj in ni le čuvaj hiše.