Članki

PISALO SE JE LETO 2017 …

Avtor: Janja Zimšek

 

KKOS – knjiga
KKOS – film
KKOS – razstave
KKOS – promocije
KKOS – legla

Tako, na kratko, da krajše ne gre. Mirno lahko prekinete z branjem in obrnete list, a vam ne bi priporočala, saj se za temi, na kratko nanizanimi dejstvi, skriva marsikaj. Večina vas bo brala dalje, čudovito. Pa nekako začnimo.

Naš, na marčevski volilni skupščini izvoljen predsednik, Blaž Vehovar, je že kar na samem začetku svojega mandata, s podporo članov KKOS-a, izdal monografijo Kraški ovčarji – sinovi burje. Predstavitev monografije je potekala 26. 10. 2018 v Zlati dvorani Narodne galerije v Ljubljani.  Na prireditvi so bili med drugimi prisotni tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Tadej Bajd, gledališki in filmski igralec Pavle Ravnohrib, nekdanji tv voditelj, novinar in dopisnik Tone Hočevar, predsednik Kinološke zveze Slovenije Egon Dolenc, ter mnogi ugledni kinologi, kot so Miroslav Zidar, Željka Fon Zidar, Jelka Simčič, Janez Plestenjak, Branka Sluga in drugi. Izdajo knjige je seveda podprla tudi Kinološka zveza Slovenije. Vsakdo, ki vsaj malce spremlja medije, mu ta novica verjetno ni tuja, saj je bila zelo odmevna v medijih s številnimi članki in prispevki v kar nekaj televizijskih oddajah. Če povzamem besede avtorja, da kraški ovčar mora imeti v slovenski kinologiji posebno, priviligirano mesto, se z njim zagotovo vsi ljubitelji naše edine avtohtone pasme strinjamo. No, bolje povedano, vsi Slovenci bi se morali s tem strinjati. Še posebej prijetno je pa bilo pokramljati ob vinu in pršutu po uradnem delu predstavitve, baje. Vas ni bilo? Saj mene tudi ne, mi je žal viroza to preprečila. Kaj pa vam? Pa ob drugi priložnosti.
In skoraj bi pozabila povedati, da je bila konec novembra monografijo zelo uspešno predstavljena skupaj z našimi kraševci na knjižnem sejmu v Cankarjevem domu. Predstavitev knjige Kraški ovčarji- sinovi burje na knjižnem sejmu je še eden izmed velikih uspehov naših članov in predvsem predsednika in avtorja monografije Blaža Vehovarja. S tem dokazujejmo, da nam prostor v srcu in duši res zavzema kraški ovčar. Potrditev našega dela so bili številni obiskovaci v Narodni galeriji in v Cankarjevem domu, kjer so si z veseljem v živo ogledali kraškega ovčarja.

Ko rečem knjiga, mi misel kar sama preskoči na šolo. Kaj pa vem za kaj. Če kdo, potem se sama zelo dobro zavedam, kako je pomembno postaviti dobre temelje pri mladih, najmlajših. Tega se zavedajo tudi naši člani, da zapišem natančneje, Damijana in Davorin Lisjak, Vesna Kosmač in Jože Kraševec ter priznani, dolgoletni vzreditelj Damijan Vitez. V angleškem jeziku so našega kraševca predstavili učencem in učiteljem sedmih držav v projektu Erasmus+ Reduce, Reuse, Recycle. Vitez Damijan s Pino Kamengorsko in Damijana ter Davorin Lisjak s Primusom Miliruj pa so v OŠ Dutovlje sodelovali v učnem programu genetike in predstavili pomen dobre genske zasnove za kvalitetno in zdravo pasmo.
Bolj pogosto bomo ozaveščali mlade o naši edini avtohtoni pasmi, kraškem ovčarju, na katerega smo lahko opravičeno ponosni, redkeje bomo v bodoče priča  mačehovskemu odnosu do tega, kar je naše in vedno manj bo ob pogledu na kraševca vprašanj ‘’Ali je to šarplaninec?’’ in ‘’Katera pasma je to?’’, ki sem jih osebno bila deležna v Gornji Radgoni na AGRI, kmetijsko – živilskem sejmu.

Kljub avgustovski vročini se že vrsto let s svojimi kraševci uspešno predstavljamo obiskovalcem kmetijsko – živilskega sejma v Gornji Radgoni. Za to prestavitev ima seveda velike zasluge dolgoletni, odličen vzreditelj Franc Kiseljak. Res bi bila velika škoda, če se na takšnem sejmu, kot je AGRA ne bi predstavil kraševec v vsej svoji veličini. Pa da ne boste mislili, da je to bila letos edina uspešna predstavitev kraških ovčarjev na javnih prireditvah. Daleč od tega.

Še v istem mesecu, v mesecu avgustu, smo se v velikem številu zbrali ‘’v zibelki kraševca’’, na Krasu. Sodelovali smo v povorki na "Prazniku terana in pršuta" v Dutovljah in v Sežani, na 2. Dnevu kraškega ovčarja.  "Zdaj je pa prišla najlepša sloveska noša" je navdušeno rekla gledalka ob cesti. Lastniki kraševcev, ki smo sodelovali v povorki smo jo z nasmehom pogledali, ji pokimali in ponosno nadaljevali pot. Celo pot so nas spremljali nasmejani obrazi in aplavz, pa seveda božajoče roke. Na koncu še hladna voda in kopanje za kosmatince, ter klepet, hrana in pijača za lastnike. Je lahko še kaj lepšega?
Domžale so letos že tretjič gostile največji dogodek za ljubitelje živali pri nas "Festival za ljubitelje živali." Cilj dogodka je predvsem odgovorno skrbništvo živali, saj na njem otroci in odrasli spoznajo veliko novega o živalih ter njihovi negi. Predstavile so se številne terapevtske živali, spoznavali so lahko tudi mnoge pasme in pasje discipline. Seveda so tudi tukaj naši člani z veseljem predstavili našo edino slovensko avtohtono pasmo, kraškega ovčarja. Naša aktivna članica Blanka Dolinar je v intervjuju res strokovno in na zanimiv, prisrčen način predstavila kraševca.
Izvedli smo še kar nekaj manj odmevnih promocij našega ''kraškega'', a zaradi tega nič kaj manj pomembnih. Vsaka predstavitev naše čudovite avtohtone pasme, kjerkoli in kadarkoli, je dobrodošla in dela kraševcem v prid.

A prešla bom kar na 5. specialno razstavo za kraške ovčarje za 4. prehodni pokal Janeza Hojana v okviru mednarodne razstave CACIB Bled lI 2017. Ravno za potrebe razstav in drugih promocij smo letos dali izdelati tudi dva velika roll – on plakata, ki smo ju prvič uporabili prav na specialki. No, to se pa že moram pohvaliti, da je na njem s podelitvijo naslova BOS slavil ravno naš Naj, ju – hej. Pa smo bili glavni ha, ha, ha. Pomembno je sodelovati, ne zmagati, pravijo, jaz pa, da se s tem tolažijo poraženi. Šala–mala. Nekaj pa je res naj pomembnejše. Druženje z podobno mislečimi, izmenjava mnenj, izkušenj, nasvetov in seveda ponovno prikaz naše avtohtone pasme širšemu krogu ljudi.
Zdi se mi, da pišem že kar precej časa o dejavnostih KKOS-a v letu 2017 in nisem še niti omenila, da naši kraški ovčarji postajajo prave filmske  zvezde. Prav ste prebrali.
Dvakrat smo se že zbrali na snemanju uvodnega reklamnega spota za film o kraškem ovčarju Vastna Valiča, v Kobilarni Lipica in na Vremščici. Snemanje uspelo ‘’s prve’’, se reče. Hja, to so pa kraševci, ne.

Leto 2017 je bilo za KKOS uspešno in plodno v dobesednem pomenu besede, saj so nas naši odlični vzreditelji razveselili z velikim številom legel, šest spomladi in eno jeseni. Nikakor pa ne smemo zaključiti, ne da bi omenili vzreditelja Viktorja in Ivico Kren, saj brez njune požrtvovalnosti in pomoči kraški ovčar nikakor ne bi bil tako prepoznaven. Kako dejavna sta pa priča tudi dejstvo, da je njun lepotec Nil daleč najtrofejnejši kraški ovčar vseh časov. Zdaj se bliža že devetdesetim podeljenim naslovom BOB!
Počasi se zaključuje, to moje pisanje, drugače pa se še kako nadaljuje. V leto 2018 smo stopili polni energije, z novimi načrti, s skupnim sloganom ‘’Za kraševca s kraševcem’’. 

 

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""</p>"