Članki

KLUB KRAŠKIH OVČARJEV SLOVENIJE NA 59. MEDNARODNEM KMETIJSKO-ŽIVILSKEM SEJMU

 

 

Člani Kluba kraških ovčarje Slovenije smo se tudi v letošnjem letu z veseljem odzvali na prijazno povabilo vodstva AGRE 2021.

Tako smo v Gornji Radgoni na predzadnji dan pomurskega sejma, 25. 8. 2021, v kratkem programu nadvse uspešno predstavili našo edino avtohtono pasmo psov, kraškega ovčarja ali kraševca.

Ob mimohodu ponosnih kraševk in kraševcev naših članov smo številno občinstvo seznanili z zgodovino kraškega ovčarja, beseda pa je tekla tudi o zunanji značilnosti in karakternih lastnostih našega čudovitega kraševca.

Ker pa naš cilj ni nagovarjati zgolj ljubitelje kraških ovčarjev, temveč preko akcij navdušiti čim širšo paleto ljudi, saj mnogi med nami žal še zmerja ne vedo, kaj je kraški ovčar, ali pa imajo o njem povsem napačna prepričanja, smo tudi v tem kratkem programu s ponosom predstavili tudi naše sodelovanje pri nastanku dokumentarnega filma 'Sinovi burje – vrnitev kraških ovčarjev na mejo med človeka in volka'.

Po aplavzu sodeč menimo, da smo uspešno zadovoljili pričakovanja občinstva.

Obiskovalci sejma so si tudi pred in po naši predstavitvi z zanimanjem in navdušenjem ogledovali naše kraške ovčarje in nagovarjali njihove lastnike z mnogimi vprašanji.

In, če povzamem misel dr. Jožeta Podgorška, ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: 'Pomembno je, da se na sejmu AGRA spet srečamo in pokažemo vse tisto, kar imamo in kar znamo…', se bomo ob prijaznem povabilu na AGRO 2022 zagotovo srečali, ker želimo pokazati, kaj imamo in, kaj znamo, ker želimo ljudi 'okužiti' z našim 'kraškim ponosom' in, ker se še kako zavedamo, da je usoda kraškega ovčarja položena v naše roke.