Članki

Svetovna razstava psov v Budimpešti

Minila je še ena svetovna razstava skoraj na našem pragu- z minimalno udeležbo kraških ovčarjev. V zadnjem  terminu je novoustanovljeni Klub kraških ovčarjev Slovenije KKOS ob pomoči predsednika KZS G. Kavčiča – za kar se mu lepo zahvaljujemo, le uspel prijaviti dva kraševca. Prav tako se Kinološki zvezi zahvaljujemo za sponzorsko pomoč pri tem.

Svetovni prvak v lepoti je tako za leto 2013 postal Faust Kamengorski, lastnice Permozer Mihaele, svetovna prvakinja pa je Hita Srednjedravska lastnika in vzreditelja Franca Kiseljaka. 

V nasprotju z lansko svetovno razstavo v Salzburgu, kjer prav tako nismo bili številno udeleženi, je bilo na letošnji v Budimpešti zelo lepo poskrbljeno za parkiranje, prav tako je bilo v razstavnih halah izredno veliko prostora, kar je prispevalo k sproščenem vzdušju ob razstavnem prostoru.

Že leta se na žalost srečujemo s premajhno udeležbo naših kraševcev tako na domačih, kot na tujih razstavah. To je seveda velika škoda, kajti razstave so vsekakor primerno mesto za promocijo pasme. Ta trend se na žalost ni spremenil niti po tem, odkar smo na domačih razstavah oproščeni prijavnine, prav tako pa večina organizatorjev poskrbi za posebno promocijo v BIS programu  z podelitvijo posebnega pokala za našo edino avtohtono pasmo.

Na žalost opažam še eno  zelo neodgovorno obnašanje lastnikov kraških ovčarjev- na razstavo se prijavijo in se je potem ne udeležijo, ker je pač zastonj. To je zelo neodgovorno do organizatorjev, ki imajo kljub temu stroške in osebno se tega prav sramujem. V prihodnje bo pomembna naloga kluba prav ozaveščanje novih lastnikov kraševcev, da je kljub temu, da psa kupijo v glavnem zase, še kako pomembno, da ga pravilno socializiranega in vzgojenega pripeljejo na razstave in ga zanjo tam tudi pravilno predstaviti.

 

  

Tekst: Branka Kranjc-Sluga
Fotografija: Franc Kiseljak