Članki

Tudi letos so bili kraševci prisotni na sejmu AGRA

Od 22. do 27. avgusta 2015 je v Gornji Radgoni potekal 53. mednarodni kmetijsko – živilski sejem AGRA.  Sejem AGRA je  najpomembnejši kmetijsko – živilski sejem v regiji.  Na njem se srečujejo poslovneži, strokovnjaki in uporabniki.

 

Člani Kluba kraških ovčarjev Slovenije  se trudimo, da ne zamudimo nobene priložnosti za promocijo naše slovenske avtohtone pasme. Posebna predstavitev je vsako leto na kmetijsko živilskem  sejmu v Gornji Radgoni, kjer nas vsako leto prijazno povabijo in gostijo organizatorji sejma. Naše pse na sejmu predstavimo tudi v maneži, kjer predstavljajo vse razstavljene živali. Predstavitev pasme je potekala  ob dnevu drobnice v sklopu predstavitve slovenske avtohtone drobnice, ko jo izpelje zveza rejcev drobnice Slovenije. Pse in vodnike predstavimo s kratko predstavitvijo pasme in njene uporabnosti. Na letošnji AGRI 2015 smo se predstavili s štirimi samci in štirimi psičkami. Ob ogledu sejma in podelitvi priznanj smo navezali sproščen pogovor z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejanom Židanom. Pohvalil je naše dosedanje delo in prizadevanje za ohranitev te naše edine avtohtone pasme. Poudaril je odgovornost države, da bo morala v prihodnje posvetit več pozornosti pasmi kot naši naravni in kulturni dediščini. Z nami je spregovoril tudi predsednik državnega sveta Mitja Bervar, ter  se podrobneje pozanimal o številčnosti populacije in uporabi kraških ovčarjev vsakdanjem življenju.

Organizatorji sejma so nas letos še posebno počastili s priložnostnimi priznanji.

Med obiskovalci sejma smo kar opaženi ter se ljudje ob njih radi ustavljajo in se zanje tudi zanimajo. Posebno se zanimajo za uporabnost psov pri varovanju čred in kmetij. Seveda moramo  vsem razložiti, da pes sam od sebe ne bo varoval črede, čeprav ima to v genih. Potrebno je kar nekaj naporov in vztrajnosti, da ga vzgojimo za naloge, ki mu bodo zaupane.

Izvršna direktorica sejma Mateja Jaklič je ob podelitvi priznanj izrazila željo in nas povabila na sejem AGRA 2016. Seveda smo povabilo z veseljem sprejeli.

Franc Kiseljak

foto:  Valter Černe