Članki

Moja kraševka

Član Kluba kraških ovčarjev Slovenije, g. Dušan Bezjak nam je poslal tole razmišljanje o svoji mladi kraševki. Vsi, ki imamo srečo, da je v našem življenju kraševec, se nekje v besedilu najdemo: kraševci nas presenečajo celo življenje in ob vsakem novem spoznanju jih imamo samo še raje.:) 
Hvala g. Dušan! Včasih se je treba ustaviti, opazovati in uživati!

 

 "Uvodoma naj povem, da sem srečen in zadovoljen lastnik mlade kraševke. Te dni bo stara osem mesecev in je že prava dama. Rada se pokaže tudi na razstavah. Lepa je! Sodnik je napisal, da je psička s čudovitim karakterjem…

 Skoraj deset let sem čakal, da si bom lahko pripeljal kraševca. Preštudiral sem vse, kar sem našel o se temeljito podučil, tako, da sem mislil, da sem pripravljen. No ja.

 Ker sem vsak dan ves dan s psičko, imam priložnost opaziti marsikaj, kar me preseneča. Opazil sem, da vedno zavzame prostor, kjer ima pogled nad čim širšo okolico. Jasno, toda… Vedno leže tako, da ima z enim očesom nadzor nad nebom. Pozorna je na vsako letečo reč. Od čebele, metulja do helikopterja. Neumno se mi je zdelo, da laja tja gor v nebo.

 Nekega dne sem se spomnil dopisa, ki sem ga kot rejec drobnice prejel od pristojnih državnih služb. Spraševali so me, če imam kakšno škodo po kavranih. V obrazložitvi je bilo zapisano, da kavran napade pravkar skotene mladiče in jih poškoduje. Ima kraševec v genih tudi obrambo pred napadi iz zraka? Prav verjetno.

 Mnogoteri so darovi naših kraševcev."