Članki

Druženje Kamen gorskega ponosa

Avtor: Davorin Lisjak

 

V nedeljo 17.7. se je na Nanoški planoti zbral biser slovenskega avohtonega kinološkega ponosa.

Na nekoliko ohlajeno nedeljo ob prelepem vremenu so se že zjutraj zbrali kraški ovčarji, njihovi lastniki in prav posebni povabljeni gostje. Skupaj smo se podali na pohod, kjer nas je pričakal na svoji domačiji Igor Sever in nam ponudil svoj dom za uživanje nedeljskega dne.

Psarna Kamen gorska in njen lastnik Damijan Vitez je združil svoje pse in njihove lastnike, ga. Jelko Simčič- dolgoletno kinologinjo, ga. Štefko Dolinar  in ga. Blanko Dolinar ter g.Blaža Vehovar.

 

 

Naredili smo si prijeten piknik, ki se je zavlekel v zelo pozno popoldne. Posebne goste smo izkoristili za črpanje koristnih nasvetov iz dolgoletnih izkušenj in njihovega znanja. Popoldne smo se odpravili še k Abramu, da preizkusimo kako reagirajo naši kraškoti na medveda. Ob veliki množici ljudi; domačinov in tujcev, smo naleteli na veliko zanimanje te naše avtohtone, edine slovenske pasme, ki jo naša kinologija še vedno preveč zanemarja.

 

To druženje smo izkoristili, počastili in skupaj nazdravili komaj 2-letni Mili Kamen gorski, ki je 26.6. v Moskvi požela vse možne nazive in za krono vseh uspehov osvojila še naslov svetovnega prvaka in ruskega prvaka v lepoti. Torej pili smo na novo svetovno prvakinjo iz psarne Kamen gorske in njeno vodnico-lastnico  Damijano Lisjak.

Prečudovit dan smo z novimi znanji odnesli v poznih popoldanskih urah nazaj v dolino in vsak na svoj dom. Druženja z dolgoletnimi izkušenimi kinologi so vedno zaželjena in hvaležni smo jim za vse koristna nasvete. Se že veselimo naslednjega druženja.