Članki

VOŠČILO 2024

Specialna razstava za kraške ovčarje KKOS, Rogla, 1. 7. 2023

 

 

V soboto, 1. 7. 2023 je na Rogli v okviru Razstave CACIB Rogla potekala 9. specialna razstava za kraške ovčarje Kluba kraških ovčarjev Slovenije.

 

Najlepši je bil Dik Lumivik lastnika Viktorja Krena. Čestitamo!

 

Zahvaljujemo se pokrovitelju Royal Canin in njihovemu predstavniku Mihu Smoliču, ki je ponovno podprl razstavo s pokali in vrečami hrane za vse udeležence.

 

Več fotografij si lahko ogledate na povezavi.

 


 

Čestitka 2023

 

 

LEPE PRAZNIKE IN SREČNO 2023!

Čestitka Viktor Kren

Danes, 23. novembra, praznuje dolgoletni vzreditelj kraških ovčarjev in naš član, Viktor Kren. Mnogim od nas je s svojo predanostjo in znanjem o pasmi vzgled in vzpodbuda, svoje znanje pa nesebično deli z novimi lastniki in mlajšimi rodovi. Najbolj pa vsak pozna njegov širok nasmeh, večni optimizem in neusahljivo energijo. Skupaj z ženo Ivico sta že desetletja s svojim delom in predanostjo neločljivo vpeta v zgodbo kraškega ovčarja.


Dragi Viktor, člani Kluba kraških ovčarjev Slovenije ti želimo vse najboljše!

 

Vzrejna komisija za KO - Sklep UO KZS 73/2022

 

Državna vzrejna komisija za kraške ovčarje nam je poslala spodnji sklep upravnega odbora KZS, ki se nanaša na kraške ovčarje:

Čestitka DVK KO

Čestitka 2022

 

KLUB KRAŠKIH OVČARJEV SLOVENIJE NA 59. MEDNARODNEM KMETIJSKO-ŽIVILSKEM SEJMU

 

 

Člani Kluba kraških ovčarje Slovenije smo se tudi v letošnjem letu z veseljem odzvali na prijazno povabilo vodstva AGRE 2021.

Tako smo v Gornji Radgoni na predzadnji dan pomurskega sejma, 25. 8. 2021, v kratkem programu nadvse uspešno predstavili našo edino avtohtono pasmo psov, kraškega ovčarja ali kraševca.

Ob mimohodu ponosnih kraševk in kraševcev naših članov smo številno občinstvo seznanili z zgodovino kraškega ovčarja, beseda pa je tekla tudi o zunanji značilnosti in karakternih lastnostih našega čudovitega kraševca.

Ker pa naš cilj ni nagovarjati zgolj ljubitelje kraških ovčarjev, temveč preko akcij navdušiti čim širšo paleto ljudi, saj mnogi med nami žal še zmerja ne vedo, kaj je kraški ovčar, ali pa imajo o njem povsem napačna prepričanja, smo tudi v tem kratkem programu s ponosom predstavili tudi naše sodelovanje pri nastanku dokumentarnega filma 'Sinovi burje – vrnitev kraških ovčarjev na mejo med človeka in volka'.

Po aplavzu sodeč menimo, da smo uspešno zadovoljili pričakovanja občinstva.

Obiskovalci sejma so si tudi pred in po naši predstavitvi z zanimanjem in navdušenjem ogledovali naše kraške ovčarje in nagovarjali njihove lastnike z mnogimi vprašanji.

In, če povzamem misel dr. Jožeta Podgorška, ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: 'Pomembno je, da se na sejmu AGRA spet srečamo in pokažemo vse tisto, kar imamo in kar znamo…', se bomo ob prijaznem povabilu na AGRO 2022 zagotovo srečali, ker želimo pokazati, kaj imamo in, kaj znamo, ker želimo ljudi 'okužiti' z našim 'kraškim ponosom' in, ker se še kako zavedamo, da je usoda kraškega ovčarja položena v naše roke.

 

Članek v Kinologu 3/4