O klubu

 

Kot eden ustanovnih članov kluba KKOS se dobro zavedam, kakšno pot je bilo treba prehoditi za nastanek tega kluba. V ključnih trenutkih smo znali posamezniki stopiti skupaj ter pokazati, da nam ne manjka volje, energije, strokovnosti in delovne učinkovitosti. Za nami so težka prva leta, ko se je klub oblikoval in iskal svoje mesto znotraj kinološkega miljeja. Naš klub smo skupaj trdno umestili na kinološki zemljevid in s svojimi dejanji dokazali, da nam le redki lahko sledijo.

Tudi naslednja leta bodo pomembna, saj bomo morali dokazati, da smo po energičnemu začetku sposobni oblikovati vizijo in program za razvoj kluba. Pomembno bo povezovanje in sodelovanje tako s posamezniki kot tudi z različnimi organizacijami.

Kot predsednik kluba želim nadgraditi naše začrtano delo v smeri povezovanja in se zavzemati za še večje število poglobljenih aktivnosti v smislu promocije pasme in kluba. Klub dojemam kot formalno stičišče ljudi, katere druži ljubezen do naše edine avtohtone pasme psov – kraškega ovčarja. Ne želimo le, da bi naša pasma preživela, ampak naj bi se tudi razvijala v pravo smer. Poskrbeti moramo, da jo vsi začutimo kot del naše kulturne dediščine, ter jo ustrezno zaščititi in promovirati tako znotraj naših meja, kot tudi širše. Vsakdo od članov lahko preko KKOS stori nekaj dobrega za pasmo.

Pomembno je, da klub vztraja na odkriti in spoštljivi komunikaciji, ko se lahko in mora slišati beseda posameznika. Ne pozabimo, da smo se odločili za samostojno pot ravno zaradi komunikacijskih šumov, nespoštljivega odnosa do posameznikov in poizkusa »privatizacije« pasme.

Menim, da mora klub temeljiti na naših odličnih vzrediteljih, ki jim moramo prisluhniti in jih še bolj spodbujati pri njihovih predlogih in dejanjih. Imamo edinstveno srečo, da so pod streho KKOS zbrani najboljši vzreditelji z več desetletnimi izkušnjami, ki so v svoji bogati kinološki karieri želi preštevilne uspehe in se znali učiti tudi, na sicer redkih, neuspehih. To je najdragocenejša valuta našega kluba in kraških psov na splošno. Zato moramo stremeti k cilju, da prav vsak izmed naših izkušenih vzrediteljev najde svojega naslednika, na katerega bo prenesel svoje znanje. Le tako se namreč lahko ohrani bogata dediščina posameznega vzreditelja.

Menim, da se mora klub povezovati tudi z ljudmi in organizacijami, ki delujejo na drugih področjih in jih mora tudi znati vplesti v našo kraševsko zgodbo. Podobno smo to storili s sodelovanjem z ZOO Ljubljana.

V našem prvem obdobju smo s skupnimi močmi pridobili naše nove, zveste člane, ki pa jih moramo predvsem preko organiziranih družabnih dogodkov privabiti k aktivnejšemu sodelovanju s klubom. Novi pogledi, energija ter nove ideje so ključne za kreativno delovanje in rast kluba, enako pa velja tudi za tista ključna znanja, ki jih že posedujemo.

Ker sem po izobrazbi akademski slikar, mi je vedno znova v izziv misliti in delovati izven ustaljenih okvirov, kar bi rad prenesel tudi na delovanje kluba. Naš cilj ni nagovarjati zgolj ljubitelje kraških ovčarjev, temveč preko naših akcij navdušiti čim širšo paleto ljudi. Mnogi med nami namreč še vedno ne vedo, kaj je kraški ovčar, ali pa imajo o njem povsem napačna prepričanja.

Imamo neskončno srečo, da so naši predniki znali ohraniti kraškega psa, ki ga danes lahko vsi občudujemo. Psa, ki ga je ostra burja le krepila in ne slabila. Ta pes si je skupaj s pastirji in kraškimi ovcami skozi stoletja rezal trd kruh, ter znal do današnjih dni ohraniti svojo plemenito osebnost. Brez ljubezni, medsebojnega spoštovanja in razumevanja, bi bila tako človek kot pes na slabšem. Zatorej ne pozabimo, da je vedno znova usoda kraškega ovčarja položena v naše roke.

Bodimo torej dovolj umni, da bomo znali razumeti in ohraniti našega psa tudi za naše zanamce. Vedeti moramo, da se za sicer robustno zunanjo podobo, skriva včasih krhka kraševska duša, ki potrebuje predvsem našo brezpogojno ljubezen!

 

S spoštovanjem,

Predsednik KKOS

Blaž Vehovar

 

 


Kako se včlaniti?

 

Izpolnite PRISTOPNO IZJAVOter jo pošljite na naslov 

Klub kraških ovčarjev Slovenije

Reteče 163

4220 Škofja Loka

 

ali na email

  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.